Det er fredag og alle ønsker hinanden en god weekend. På arbejdspladsen. Hos bageren. I skobutikken. På tennisbanen. Etc.
Men gad vide, om der også blev ønsket ’god weekend’ blandt Malermester Hansen’s svende i 1894. Næppe. Weekenden var slet ikke opfundet. I år 1900 var arbejdsugen i Danmark 60,4 timer over 7 dage. Arbejdsugen er siden hen løbende blevet nedsat, bl.a. i 1959 til 45 timer og i 1990 til 37 timer. Arbejdsugen på 5 dage blev først indført i 1967.
Jo, det er stadigvæk muligt at have en 7 dages arbejdsuge på langt over 60 timer i dagens Danmark. Og måske er det en nødvendighed, hvis man er topchef eller arbejder som selvstændig. Men pointen er, at det er eget valg.
Derfor siger jeg ’god weekend’ til dig. – Hvis vi var kolleger og skulle ses igen efter weekenden, ville jeg tilsvarende møde dig mandag morgen med et ’godmorgen, har du haft en god weekend?’. Det er ikke bare tomme ord. Jeg ønsker dig inderligt en god weekend. Tænk lige over det.
Omfavn weekenden. Værdsæt weekenden. Det er ikke alle, som har haft mulighed for at kunne dyrke sig selv og sine nærmeste 2 hele dage hver uge. – Og set i et globalt perspektiv, er det heller ikke alle, som endnu har fået dette gode.
Foto: Malermester Hansen’s Svende, 1894. Fotograf L. Andersen, Nykjöbing F
solveig einarsson/september 2018